Gottman Yöntemine göre, aldatan kişinin hem hatayı kabul etmesi hem de eylemlerinin telafisini ve onarımını yapması sağlıklı olabilir. Aldatan kişi tüm sorumluluğu kabul etmeli ve yaptıklarının sonuçlarıyla sabırla başa çıkması değerlidir. Aldatan kişi aldatmasından dolayı diğer kişiyi suçluyorsa, bahaneler üretiyorsa veya aldatmasının nedeni için misilleme yapıyorsa telafinin gerçekleşmesi zorlaşabilir.
İhanete uğrayan eşin güven sorunları olacaktır ve sık sık tetiklenebilir. Sık sık aldatmayı gündeme getirebilir. Bu aşamada, ihanet eden eş bazen incinmişlik ve öfke içinde kalabilir.
Aldatan, yaptığı yanlışı telafi etmek için çaba sarf ediyorsa, aldatılan partner de aldatıcı eylemi geride bırakmak istiyorsa affetmeye ve iş birliği yapmaya istekli olması değerlidir.
Aldatan kişi, bu olayın o kişiyle neden gerçekleştiği konusunda şeffaf olmalı ve nerede/nasıl gerçekleştiğine dair ayrıntıları vermesi iyi olabilir. Bu son derece rahatsız edici bir konuşma olabilir. Tam bir açıklama yapmak çok fazla acıya yol açabilir ancak incinmiş partnerin önemli diğerini affedebilmesi için değerlidir.
Aldatan partner, güven yeniden inşa edilene kadar bir süre mahremiyetinden ve gece geç saatlerde dışarı çıkmak veya bara gitmek gibi aktivitelerinden fedakarlık etmeyi düşünebilir.
Her iki partner de karşılanmayan bazı ihtiyaçların ve eski ilişkide sorunların olduğunu anlaması değerlidir. Şimdi, çiftler bunu düzeltmeye ve birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için yeni bir strateji geliştirmeye odaklanması önemli olabilir. Dr. John Gottman'ıntanımladığı gibi uyum, eşinizin iç dünyasını anlama ve ona saygı duyma arzusu, yeteneğidir. Gottman, zaafları paylaşmanın her iki eşin de yalnız veya görünmez hissetmesini engellediğini ileri sürer.
"Sen" ifadelerini, yani "çok bencilsin" ifadelerini ortadan kaldırmaya ve bunları "Tartışma sırasında kalkıp gittiğinde kendimi öfkeli ve hayal kırıklığına uğramış hissediyorum" gibi "Ben hissediyorum" ifadeleriyle değiştirmeye çalışmak yararlı olabilir.
Partnerlerden biri üzgün veya rahatsız göründüğünde, nasıl hissettiğine dair açık uçlu sorular sorup kontrol etmek faydalı olabilir. Açık uçlu sorular, sohbeti daha başlamadan bitirme seçeneği sunmak yerine, düşüncelerinizi ve duygularınızı paylaşmanızın yolunu açtığı için önemlidir. Örneğin, "Bana kızgın mısın?" demek yerine, "Biraz üzgün görünüyorsun – anlatmak ister misin?" diye sormak faydalı olabilir.
Kırılganlığı yenmek çok fazla cesaret gerektirir. Bir terapist, duygularınızı sağlıklı bir şekilde ifade etmenize yardımcı olabilir.
Yorumlar